Posted on feb - 18 - 2014
Posted by Emma Ericsdotter
Categories Film och TV

Jag såg filmen ‘Henne’ i biografen för en vecka sedan och tycker att den är så tankeväckande att den är värd ett inlägg. Dessutom är filmen med regissör Spike Jones Oskar-nominerad för bästa film.

För dem som inte har sett den ännu berättar jag lite om historian. Den handlar om kärlek i framtiden. En annorlunda typ av sci fi alltså. En ensam författare utvecklar ett otraditionellt förhållande med sitt nyinköpta operativsystem som är designat för att tillfredsställa hans behov. Operativsystemet är mycket intelligent samt har ett kvinnligt namn och röst. Hon heter Samantha och lyssnar på Theodor som går igenom en jobbig skillsmässa. Detta är uppenbarligen tillräckligt för honom att förälska sig i henne. Efter han har förälskat sig i henne upplever han blandade känslor av både glädje och tvivel. Som ett operativsystem har Samantha mäktig intelligens som hon använder för att hjälpa Theodore men hon har det också svårt att hantera sina egna nya upplevelser. Hon skickar till exempel en levande kvinna till Theodore för att ha sex med honom men han avvisar henne till slut.

Jag tycker att filmen ställer viktiga frågor om hur kärlek kommer att te sig i framtiden i takt med teknologins utveckling. Redan nu finns det så många dejtingsajter därute. Folk träffar och lär varandra att känna online genom att umgås via chat, skype och andra likande kanaler. Det verkar som om folk inte längre behöver ha mänsklig kontakt och för mig är detta skrämmande. Filmen är verkligen provocerande och får man att tänka på den sterila och dystra verkligheten som väntar runt hörnet.

 

Leave a Reply