Posted on jun - 17 - 2013
Posted by Emma Ericsdotter
Categories Film och TV

Ända sedan jag läste F. Scott Fitzeralds bok när jag var 14 år har jag varit förtjust i den underbara kärlekshistorien. Jag fick se bokens filmatisering från 1974 med Robert Redford och Mia Farrow. Den var bra, men jag måste säga att den senaste filmen om The Great Gatsby har överstigit alla mina förväntningar. Det är bland annat på grund av Leonardo Di Caprio, som är en av mina mest favorita skådespelare. Jag tycker egentligen att han passar jättebra i rollen som huvudperson och klarar den utmärkt. Frågar du mig, förtjänar han en Oscar. Regi och manus är också otroligt bra. Bra jobbat till Baz Luhrmann och hans team. De har lyckats att återskapa den unika stämningen och miljön i USA på 1930-talet. Visuellt utgör filmen en ren njutning och scenografin är helt perfekt. Dessutom är dialogen i topp klass och de har gjort ett fantastiskt arbete av att adaptera boken till filmen. Fitzeralds huvudbudskap kommer klart igenom de enskilda scenerna och filmen som helhet. Sist men inte minst måste jag nämna filmmusiken. Med sin styrka och genomslagskraft utgör den en perfekt supplement till filmen. Personligen älskar jag Lana Del Reys låt Young And Beautiful samt Over The Love från Florence and The Machine. 

Som hyllest till F. Scott Fitzeralds författarskap vill jag avrunda med en djup citat från The Great Gatsby:

Gatsby believed in the green light, the orgastic future that year by year recedes before us. It eluded us then, but that’s no matter – tomorrow we will run faster, stretch out our arms farther… And one fine morning – so we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.

Leave a Reply